RUTES DE SALUT

Comissió: 

El projecte Caminant fem salut. Rutes de salut pel barri Sagrada Família és una iniciativa de la Taula de Salut , un espai de treball i coordinació, impulsat pel Pla de Desenvolupament Comunitari Sagrada Família.

En l’actualitat, participen activament en el disseny, organització i seguiment del projecte Caminant fem salut. Rutes de salut pel barri Sagrada Família les següents entitats i serveis de la Taula de Salut, que s’ha constituït com a Comissió Rutes de Salut: Agrupació Excursionista de Catalunya, Fundació Claror, Cap Roger de Flor, Cap Sagrada Família & Centre Salut Mental (CSM-Eixample).

Les caminades de salut es plantegen com a sessions d'introducció i formació en la pràctica de l'exercici físic. Es tracta d'un conjunt de caminades que es realitzen en grup i guiades per un monitor expert amb l'objectiu de promoure la pràctica regular d'activitat física entre la població del barri que pateix hipertensió, diabetis o dislipèmia i té hàbits de vida sedentaris.

El projecte s’estructura en cicles, enguany cada cicle tindrà una durada de 12 setmanes, realitzant-se un total de 24 caminades per cicle, 2 per setmana. Aquesta ampliació de 6 a 12 setmanes té com a objectiu consolidar l’hàbit de caminar i la pràctica regular d'exercici físic.

Aquest 2014, per tant, s’han programat dos cicles adreçats als usuaris/es dels CAP Roger de Flor i Cap Sagrada Família (sota preinscripció facultativa) i un cicle adreçat als usuaris/es del Centre de Salut Mental (CSM-Eixample) .

De totes maneres, el projecte contempla la possibilitat de fer un quart cicle, sota demanda d’entitats o serveis del territori, adreçat a col•lectius amb necessitats especials i/o en risc d’exclusió social.

Les caminades tenen una durada aproximada d'una hora. Es recorre una distància d'entre 1 i 3 quilòmetres. Exceptuant la sortida que es fa al final de cada cicle, que s’inicia a Vallvidrera, per fer la ruta de la Carretera de les Aigües.

Abans d’iniciar cada cicle, s’organitza una xerrada informativa a càrrec del monitor responsable de les caminades, les infermeres dels Centre d’Atenció Primària del barri i/o una referent dels poliesportius del barri gestionats per la Fundació Claror, amb el suport de la tècnica del Pla Comunitari.

En aquesta xerrada s’expliquen els beneficis de l’exercici físic per a la salut i s’explica quina serà la dinàmica de funcionament de les caminades. No es tracta de passejar, ni anar de botigues, si no redescobrir el barri fent una caminada amb més intensitat.

El punt d’inici de les caminades és el Centre Esportiu Municipal Sagrada Família, que cedeix les seves instal•lacions per a que els/les participants realitzin els estiraments necessaris, abans i desprès de caminar. Tot i que els estiraments es fan abans i després de la caminada, la importància d’aquests és sobretot després ja que tracta d’un exercici de baixa intensitat. Tot i així, des de la Comissió de Rutes de Salut, es va valorar, fer-ho en tots dos moments per diversos motius:

 • Tenir un punt de trobada i realitzar una activitat conjunta, en un espai recollit, per consolidar el grup.
 • La repetició dels estiraments abans i després facilita el recordatori pels qui fan la pràctica.
 • És tracta d’una acció pedagògica per adquirir un hàbits que serveixen per fer qualsevol pràctica esportiva o activitat física amb intensitats més elevades.

Tècnics esportius del centre, conjuntament amb el monitor de les rutes, dirigeixen dita activitat, on a banda d’introduir als/les participants en la pràctica esportiva i realitzar estiraments, que després els/les participants poden realitzar a les seves cases, els hi ensenyen a com controlar la freqüència cardíaca.

Des de l’inici del projecte, 2009, s’han fet 21 cicles i s'han dissenyat 12 rutes diferents la majoria de les quals recorren el barri i els seus entorns. Els itineraris estan pensats per introduir les persones participants en la pràctica del caminar com a forma natural de fer activitat física tot descobrint els indrets més emblemàtics del territori. Dit valor afegit, resulta un element molt motivador per als participants, ja que a banda de practicar esport, redescobreixen el barri i districte en el que viuen.

DESTINATARIS/ES DEL PROJECTE

El projecte està a adreçat a:

 • Col•lectius, del territori, amb necessitats especials i/o en risc d’exclusió social.
 • Persones majors de 50 anys, sedentàries i/o que presentin algun factor de risc cardiovascular, usuaris i usuàries del CAP ROGER DE FLOR i CAP SAGRADA FAMÍLIA, que prioritàriament visquin al barri Sagrada Família.

OBJECTIUS GENERALS I RESULTATS ESPERATS:

Pel que fa als OBJECTIUS del projecte, aquests son els següents:

 • Promoure l'organització d'activitats que fomentin l'adquisició d'hàbits de pràctica esportiva, prioritariament, entre la població del barri Sagrada Família.
 • Promoure la pràctica regular d'exercici físic entre aquelles persones majors de 50, amb HTA, diabetis o dislipèmia i/o amb hàbits sedentaris , guiats per un monitor.
 • Facilitar i donar a conèixer eines, recursos i serveis existents al territori que permetin donar continuitat a la pràctica regular d'exercici físic un cop finalitzades les rutes.
 • Fomentar la creació de noves xarxes relacionals entre els/les participants a les Rutes de salut.

Pel que fa als RESULTATS ESPERATS (R.E.) aquests son:

 • R.E.1. MÈDICS: Millora de la salut dels/les participants i la promoció de l’activitat física entre els col.lectius amb necessitats espècifiques.
 • R.E.2. ESPORTIUS: Adquisició d’hàbits i pràctica regular d’exercici físic per part dels/les participants de les Rutes.
 • R.E.3.CAPITAL SOCIAL: Creació de noves xarxes relacionals entre els/les participants de la caminades.
 • R.E.4. COMUNICACIÓ: Visibilització del projecte per a que es puguin beneficiar d’aquest el màxim nombre de persones i que esdevingui un recurs pels serveis i entitats del barri.
Fitxers adjunts: 
AdjuntMida
PDF icon mapa1.pdf2.67 MB
PDF icon mapa2.pdf2.92 MB
PDF icon mapa3.pdf3.22 MB
PDF icon mapa4_ampliado.pdf2.48 MB
PDF icon mapa5 (1).pdf1.97 MB